Pestrá nabídka receptů s video návodem, jak si jídlo připravit a jaké si na něj nachystat suroviny.
- Pizza
- Roastbeef
- Ryba v papilotě
- Kuřecí prsa marinovaná v jogurtu
- Jablečný koláč z lineckého těsta s karamelizovanými jablky
- Pečený filet z lososa se sezamovou krustou
- Vepřová žebra na pivu
- Pečený rumpsteak
- Cibulový chleba
- Zauzený losos
- Mořský vlk v solné krustě
- Kachní prsa s avokádovým salátem
- Vepřová panenka na rozmarýnu
- Hovězí flank steak
- Pečený závin z lososa s baby špenátem a sezamem
- Tortila s chorizo a twister s hovězím flankem
- Italská foccacia
- Pečené mačkané brambory s česnekem
- Pravá vepřová živáňská
- Nadívaný vepřový bůček se špenátem
- České buchty s povidly
Pizza
Ingredience (4 pizza koláče)
- 1 kg hladké mouky
- 540 ml vody
- 20 g droždí
- 100 ml oleje
Postup
Droždí dáme do misky s trochou vody a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek a mícháme asi 1 minutu. Přidáme cukr a vodu. Vše vymícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme olej a mícháme asi 3 minuty. Těsto rozdělíme na bochánky a necháme vykynout na dvojnásobek.
Na pizzu rozprostřeme další suroviny dle vlastní chuti a fantazie. Vynikající a jednoduchou variantou je například tomatový základ, mozzarella, chorizo a čerstvé lístky bazalky.
Pizzu pečeme ve formě vysypané polentou, případně polohrubou moukou, nebo přímo v peci. Ve druhém případě je potřeba dno pece dobře vymést a posypat moukou. Doba pečení je asi 3 - 5 minut dozlatova při 300 - 330°C. Pizzu otáčíme vždy o 1/3.
Roastbeef
Ingredience
- 1 kg roštěné
- 100 g plnotučná/dijon hořčice
- 200 ml kečupu
- 100 ml worchesteru
- čerstvě drcený pepř, sůl, olej
Postup
Roštěnou očistíme, osolíme, opepříme. Všechny suroviny smícháme a do marinády vložíme maso. Důkladně vmasírujeme a zakápneme olejem. K výraznější chuti můžeme použít hrubozrnnou nebo dijon hořčici. Necháme marinovat nejlépe přes noc.
Pečeme na roštu při 200°C 20 až 25 minut podle výšky masa a požadované úpravy. Teplota masa uvnitř na medium je 57°C. Maso můžeme v polovině pečení otočit. Po dopečení necháme na roštu v přední části pece odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.
Roastbeef můžeme podávat teplý i studený v kombinaci s lehkým bramborovým salátem a nebo jen s listovým salátem a rozpečenou bagetou. Ozdobit můžete například ředkvičkovým salátem a čekankou, jako na obrázku.
Ryba v papilotě
Ingredience
- Mořský vlk, Doráda nebo Pstruh
- 10 ks cukrových lusků
- Vanička cherry rajčátek
- Sůl, pepř, olivový olej, citrón, tymián, máslo, petržel listová
Postup
Z pečícího papíru vystřihneme čtverec 30x30cm cm. Papír pokapeme olivovým olejem a citrónovou šťávou, přidáme tymián, sůl a pepř. Rybu nařízneme na kůži a na papíru vmasírujeme všechny ingredience. Do břišní dutiny můžeme vložit citrónovou trávu, kousky limety či citrónu. Do papíru vložíme cukrové lusky a cherry rajčata. Opět osolíme, opepříme a rybu zakápneme olivovým olejem. Poté papír přehneme a po obvodu utáhneme.
Pečeme přímo v peci bez roštu asi 20 minut při 200°C - požadovaná vnitřní teplota ryby by měla být cca 80°C. Papilota nesmí být příliš blízko ohně. Umístěte nejlépe ve středu nebo na kraji pece.
Můžeme podávat s pečenou bramborou nebo listovým salátem a čerstvým pečivem.
Kuřecí prsa marinovaná v jogurtu
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- 500 g bílého jogurtu, nejlépe Hollandia nebo jogurt řeckého typu
- Hrst nasekané bazalky
- 8 ks sušených rajčat
- Citrón nebo limeta
- Jedna chilli paprička
- Sůl, pepř
Postup
Do kuřecích prsou uděláme kapsu a naplníme sušenými rajčaty. Jogurt smícháme s nasekanou bazalkou, solí, pepřem, chilli papričkou, citrónovou kůrou a šťávou. Prsa marinujeme přes noc, ale postačí i 3 hodiny v chladničce. Pečeme při 200°C asi 15 až 20 minut.
Můžeme podávat se salátem z baby špenátu, cherry rajčata oliv nebo lze připravit sendvič z cibaty s rukola salátem, cherry rajčaty, ředkvičkami, parmezánem a zakysanou smetanou.
Jablečný koláč z lineckého těsta s karamelizovanými jablky
Ingredience
Těsto
- 185 g hladké mouky
- 60 g cukr moučka
- 125 g másla (hera)
- 1 vejce
Žmolenka
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g cukr krupice
- 25 g másla
Další
- 1 kg oloupaných jablek
- Vanilkový cukr
- 150 g cukr krupice
- Skořice, Badyán
Postup
Z lineckého těsta vyválíme plát o průměru 30 cm. Vložíme do formy na koláč o průměru 25 cm, vymazané a vyložené pečícím papírem. Těsto propíchneme vidličkou a předpečeme na 200°C asi 10 minut.
Polovinu jablek nakrájíme na plátky a vložíme na pánev se zkaramelizovaným cukrem. Přidáme vanilkový cukr, mletou skořici a badyán. Vše vaříme asi 10 minut.
Prochladlá jablka vložíme do koláče a rozprostřeme. Zbylá jablka nakrájíme na tenké plátky a poklademe do vějíře na vrstvu karamelizovaných jablek. Nakonec přidáme na povrch žmolenku a pečeme při 180°C dozlatova.
Koláč podáváme vlažný (lépe se krájí). Můžeme doplnit vanilkovou zmrzlinou.
Pečený filet z lososa se sezamovou krustou
Ingredience
- 200 g filet losos s kůží
- 1 fenykl
- 1 limeta
- Sojová omáčka, Sezamové semínko, Chilli paprička, Olivový olej
Postup
Lososa zakápneme limetovou šťávou, sojovou omáčkou a olivovým olejem a necháme asi 10 minut marinovat.
Do zapékací mísy nakrájíme fenykl na kostky, chilli papričku a plátky limety, které vložíme pod filet. Nakonec lososa posypeme sezamovým semínkem a chilli papričkou.
Pečeme při 200°C asi 10 minut.
Při podávání lze doplnit cukrovými lusky, jarní cibulkou či salátem ze skleněných nudlí.
Vepřová žebra na pivu
Ingredience
Marináda:
- 300 ml světlého piva
- 2 lžíce dijon hořčice
- 3 lžíce medu
- Sůl, Pepř, Tymián
Postup
Žebra osolíme, opepříme a vložíme do marinády na 24 hodin.
Pečeme v zapékací míse asi 2 hodiny zakryté alobalem. Poté vyjmeme ze zapékací mísy. Dopékáme na barvu na roštu a potíráme marinádou z výpeku, pečeme dozlatova.
Podávat můžeme s pečivem a kukuřičným klasem s bylinkovým máslem.
Pečený rumpsteak
Ingredience
- 300 g hovězí roštěné
- Sůl, Pepř
Postup
Očištěnou roštěnou osolíme a opepříme. Pečeme na roštu při 200°C asi 15 minut. Na úpravu medium by měla vnitřní teplota masa dosáhnout asi 57°C.
Stupeň úpravy | |
raw-rare | 52°C |
medium raw | 55°C |
medium | 57°C |
medium well | 65°C |
well done | 71°C |
Cibulový chleba
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 1 droždí
- 1 vejce
- 600 ml vody
- Lžíce soli
- 1 cibule bílá
- Olej
Postup
Mouku, droždí a sůl rozmícháme za sucha. Poté přidáme vejce a vodu. Vše promícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme na oleji orestovanou cibuli s čerstvými bylinkami. Můžeme použít tymián, rozmarýn, majoránku.
Lze nahradit sušenými rajčaty, olivami nebo slaninou.
Těsto můžeme nechat nakynout v lednici přes noc nebo po vykynutí ihned použít.
Pečeme v peci roztopené na 200°C 20 až 70 minut dle velikosti bochníku.
Zauzený losos
Ingredience
- 1 kg cukr krupice
- 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
- bacardi
- gin
- kopr
- pomeranč na plátky
Postup
Filet z lososa naložíme do směsi soli a cukru. Můžeme přidat nasekaný kopr, zakápnout alkoholem nebo poklást plátky pomeranče. Uložíme marinovat do chladu.
Po 4 až 6 hodinách filet opláchneme a osušíme utěrkou.
Lososa vložíme kůží dolů na rošt a udíme asi 4 až 8 minut podle velikosti filetu. Teplota pece by měla být asi 150°C přičemž máme komínovou klapku uzavřenou na 1/2 a dvířka pece jsou zavřená.
Mořský vlk v solné krustě
Ingredience
- 1 ks mořský vlk
- 4 ks vaječné bílky
- 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
- bylinky, citrón
Postup
Mořského vlka osušíme, zbavíme žáber, nečistíme od šupin. Do dutiny břišní vložíme bylinky, plátky citrónu a osolíme. Sůl smícháme s vyšlehanými bílky a připravenou směsí pokryjeme dno naboby, kde budeme rybu připravovat, poté vložíme rybu a směsí pokryjeme celou rybu.
Pečeme na 180 stupňů cca 20 až 25 minut. V polovině pečení rybu otočíme. Vnitřní teplotu zkontrolujeme teploměrem. Teplota ve středu ryby by měla být 70 až 80 stupňů.
Poté rybu vyndáme a odstraníme solnou krustu. Sůl můžeme dále použít např. pod pečené brambory.
Kachní prsa s avokádovým salátem
Ingredience
- 2 ks kachní prsa
- 2 ks zralého avokáda
- 10 ks cherry rajče
- 100 g kukuřice sypaná
- sůl, pepř
- olivový olej, limetová kůra a šťáva, čerstvý koriandr
Postup
Kachní prsa nařízneme na kůži, osolíme a opepříme.
Vložíme na rošt kůží nahoru, pečeme na 180 stupňů asi 15 minut, v polovině pečení otočíme rošt (v zadní části pece je větší žár a kůže by se spálila.) Poté necháme prsa cca 5 minut odpočinout a můžeme nakrájet.
Avokádo nařízneme, odstraníme pecku a lžící vydlabeme. Všechny suroviny nakrájíme do mísy a přidáme limetovou šťávu a kůru, sůl, pepř, olivový olej a čerstvý koriandr. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričku.
Vepřová panenka na rozmarýnu
Ingredience
- 2 ks vepřová panenka
- sůl, pepř
- rozmarýn, olivový olej
Postup
Panenku očistíme, osolíme, opepříme, potřeme lehce olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem.
Pečeme na roštu na 200 stupňů cca 15 minut, v půlce pečení maso otočíme. Vnitřní teplota panenky 65 – 75 stupňů. Maso necháme 10 minut odpočinout a poté můžeme krájet.
Příloha může být pečené brambory v alobalu, italská foccacia nebo salát.
Hovězí flank steak
Ingredience
- 1 kg hovězí flank
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup
Očištěný hovězí flank osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
Vložíme na rošt a pečeme na 180 až 200 stupňů cca 10 až 15 stupňů – čas upravíme podle stupně propečení.
Po upečení necháme maso 10 minut odpočinout a můžeme krájet. Podáváme s BBQ kukuřicí s bylinkovým máslem nebo grilovanou zeleninou.
Závin z lososa
Ingredience
- 1 ks filet losos bez kůže nebo gravlax
- 1 ks listové těsto v plátu
- 1 kg baby špenát
- šalotka
- máslo, vejce, smetana
- česnek, sezam
- sůl, pepř
Postup
Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.
Připravíme si plát těsta, který po obvodu potřeme rozšlehaným vejce. Na plát vložíme připravený špenát a na něj porce lososa. Vše zavineme do tvaru závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.
Pečeme na 180 stupňů dozlatova – cca 20 minut. Teploměrem zkontrolujeme vnitřní teplotu, která by měla být od 70 až 85 stupňů, podle požadovaného propečení lososa.
Tortila s chorizo a twister s hovězím flankem a guacamole
Ingredience
- 10 ks tortilla (wrap)
- 200 g chorizo
- 200 g čedar
- 3 ks avokádo
- 1 ks červená cibule
- 2 ks stroužek česneku
- olivový olej, rajčata na kostičky, limetová šťáva
- sůl, pepř
Postup
Tortillu vložíme do pece lehce prohřát, poté naplníme chorizo, čedar a přeložíme na půl.
Lehce potřeme olivovým olejem a pečeme dozlatova. Můžeme péct při vysoké teplotě 230 stupňů cca 1 minutu.
Guacamole připravíme z dužiny avokáda, které rozmačkáme vidličkou, přidáme zbylé suroviny a dochutíme.
Italská foccacia
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 4 dcl voda
- 1/2 droždí
- 1 lžíce mořská sůl
- 5 cl olivový olej
Postup
V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Až bude těsto nakynuté, vypracujeme z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky.
Vzniklé placky polijeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem.
Chleby dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v peci 10-12 minut na 220-250°. Poté je necháme vychladnout.
Pečené mačkané brambory s česnekem
Ingredience
- 1 kg rané brambory
- rozmarýn, česnek, olivový olej
- sůl, pepř
Postup
Z alobalu připravíme čtverce, do kterých vložíme omyté brambory. Osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku, olivový olej a rozmarýn.
Vše zabalíme a pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Poté rozbalíme a rozmáčkneme vidličkou a podle potřeby dochutíme.
Pravá vepřová živáňská
Ingredience
- 1 kg vepřová pečeně
- 4 ks pikantní klobása
- 3 ks cibule bílá a červená
- 8 ks brambor ve slupce
- 3 ks paprika mix
- 10 stroužků česneku
- 200 g slanina anglická nebo špek
- sůl, pepř, sladká paprika popř. pálivá
Postup
Očištěnou vepřovou pečeni nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka, zbytek všech surovin na stejné kousky. Česnek nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s trochou oleje. Všechny suroviny promícháme, dochutíme solí, pepřem a zaprášíme sladkou paprikou.
Z alobalu - silnějšího, používaného na gril natrháme čtverce a klademe vždy dva na sebe nebo přeložíme větší kus na půl. Směs poklademe do středu čtverce a vytvoříme měšec, který můžeme nechat lehce otevřený.
Pečeme v rozehřáté peci na 200 stupňů -asi 40 minut. Vyzkoušíme, zda jsou brambory a maso měkké. Poté můžeme rozbalit a dopéct na barvu dozlatova.
Nadívaný vepřový bůček se špenátem
Ingredience
- 1 kg vepřový bůček bez kosti
- 1/2 kg mražený listový špenát nebo baby špenát
- šalotka, česnek, cibule
- máslo, smetana
- sůl, pepř
Postup
Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.
Do vepřového bůčku uděláme kapsu a naplníme špenátem. Poté si nachystáme čtverce z alobalu. Naplněný bůček pak osolíme, přidáme cibuli, česnek a zabalíme do připraveného alobalu.
Pečeme na 180 stupňů cca 1 hodinu a poté rozbalíme a cca 30 minut dopečeme na barvu.
České buchty s povidly
Ingredience
- 2,5 dcl vlažné mléko
- 2 ks vaječný žloutek
- 30 g droždí
- 500 g polohrubá mouka
- 100 g máslo
- 100 g cukr krupice
- špetka soli
Postup
Ve vlažném a oslazeném mléku necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěný máslem a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Těsto ještě jednou promícháme a necháme opět vykynout.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a vykrájíme čtverce asi 5 cm. Do středu dáme lžičku povidel, spojíme rohy a utvoříme kuličky. Buchty klademe do máslem vymazaného pekáče.
Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.