Zpět do obchodu

Registrace

Recepty

Pestrá nabídka receptů s video návodem, jak si jídlo připravit a jaké si na něj nachystat suroviny.

 

Pizza
pizza

Ingredience (4 pizza koláče)

  • 1 kg hladké mouky
  • 540 ml vody
  • 20 g droždí
  • 100 ml oleje

Postup

Droždí dáme do misky s trochou vody a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek a mícháme asi 1 minutu. Přidáme cukr a vodu. Vše vymícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme olej a mícháme asi 3 minuty. Těsto rozdělíme na bochánky a necháme vykynout na dvojnásobek.

Na pizzu rozprostřeme další suroviny dle vlastní chuti a fantazie. Vynikající a jednoduchou variantou je například tomatový základ, mozzarella, chorizo a čerstvé lístky bazalky.

Pizzu pečeme ve formě vysypané polentou, případně polohrubou moukou, nebo přímo v peci. Ve druhém případě je potřeba dno pece dobře vymést a posypat moukou. Doba pečení je asi 3 - 5 minut dozlatova při 300 - 330°C. Pizzu otáčíme vždy o 1/3.

^ Nahoru

 

 

Roastbeef
roastbeef

Ingredience

  • 1 kg roštěné
  • 100 g plnotučná/dijon hořčice
  • 200 ml kečupu
  • 100 ml worchesteru
  • čerstvě drcený pepř, sůl, olej

Postup

Roštěnou očistíme, osolíme, opepříme. Všechny suroviny smícháme a do marinády vložíme maso. Důkladně vmasírujeme a zakápneme olejem. K výraznější chuti můžeme použít hrubozrnnou nebo dijon hořčici. Necháme marinovat nejlépe přes noc.

Pečeme na roštu při 200°C 20 až 25 minut podle výšky masa a požadované úpravy. Teplota masa uvnitř na medium je 57°C. Maso můžeme v polovině pečení otočit. Po dopečení necháme na roštu v přední části pece odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.

Roastbeef můžeme podávat teplý i studený v kombinaci s lehkým bramborovým salátem a nebo jen s listovým salátem a rozpečenou bagetou. Ozdobit můžete například ředkvičkovým salátem a čekankou, jako na obrázku.

^ Nahoru

 

Ryba v papilotě
ryba

Ingredience

  • Mořský vlk, Doráda nebo Pstruh
  • 10 ks cukrových lusků
  • Vanička cherry rajčátek
  • Sůl, pepř, olivový olej, citrón, tymián, máslo, petržel listová

Postup

Z pečícího papíru vystřihneme čtverec 30x30cm cm. Papír pokapeme olivovým olejem a citrónovou šťávou, přidáme tymián, sůl a pepř. Rybu nařízneme na kůži a na papíru vmasírujeme všechny ingredience. Do břišní dutiny můžeme vložit citrónovou trávu, kousky limety či citrónu. Do papíru vložíme cukrové lusky a cherry rajčata. Opět osolíme, opepříme a rybu zakápneme olivovým olejem. Poté papír přehneme a po obvodu utáhneme.

Pečeme přímo v peci bez roštu asi 20 minut při 200°C - požadovaná vnitřní teplota ryby by měla být cca 80°C. Papilota nesmí být příliš blízko ohně. Umístěte nejlépe ve středu nebo na kraji pece.

Můžeme podávat s pečenou bramborou nebo listovým salátem a čerstvým pečivem.

^ Nahoru

 

Kuřecí prsa marinovaná v jogurtu
kure-v-jogurtu

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa
  • 500 g bílého jogurtu, nejlépe Hollandia nebo jogurt řeckého typu
  • Hrst nasekané bazalky
  • 8 ks sušených rajčat
  • Citrón nebo limeta
  • Jedna chilli paprička
  • Sůl, pepř

Postup

Do kuřecích prsou uděláme kapsu a naplníme sušenými rajčaty. Jogurt smícháme s nasekanou bazalkou, solí, pepřem, chilli papričkou, citrónovou kůrou a šťávou. Prsa marinujeme přes noc, ale postačí i 3 hodiny v chladničce. Pečeme při 200°C asi 15 až 20 minut.

Můžeme podávat se salátem z baby špenátu, cherry rajčata oliv nebo lze připravit sendvič z cibaty s rukola salátem, cherry rajčaty, ředkvičkami, parmezánem a zakysanou smetanou.

^ Nahoru

 

Jablečný koláč z lineckého těsta s karamelizovanými jablky
jablecny-kolac

Ingredience

Těsto

  • 185 g hladké mouky
  • 60 g cukr moučka
  • 125 g másla (hera)
  • 1 vejce

Žmolenka

  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukr krupice
  • 25 g másla

Další

  • 1 kg oloupaných jablek
  • Vanilkový cukr
  • 150 g cukr krupice
  • Skořice, Badyán

Postup

Z lineckého těsta vyválíme plát o průměru 30 cm. Vložíme do formy na koláč o průměru 25 cm, vymazané a vyložené pečícím papírem. Těsto propíchneme vidličkou a předpečeme na 200°C asi 10 minut.

Polovinu jablek nakrájíme na plátky a vložíme na pánev se zkaramelizovaným cukrem. Přidáme vanilkový cukr, mletou skořici a badyán. Vše vaříme asi 10 minut.

Prochladlá jablka vložíme do koláče a rozprostřeme. Zbylá jablka nakrájíme na tenké plátky a poklademe do vějíře na vrstvu karamelizovaných jablek. Nakonec přidáme na povrch žmolenku a pečeme při 180°C dozlatova.

Koláč podáváme vlažný (lépe se krájí). Můžeme doplnit vanilkovou zmrzlinou.

^ Nahoru

 

Pečený filet z lososa se sezamovou krustou
losos

Ingredience

  • 200 g filet losos s kůží
  • 1 fenykl
  • 1 limeta
  • Sojová omáčka, Sezamové semínko, Chilli paprička, Olivový olej

Postup

Lososa zakápneme limetovou šťávou, sojovou omáčkou a olivovým olejem a necháme asi 10 minut marinovat.

Do zapékací mísy nakrájíme fenykl na kostky, chilli papričku a plátky limety, které vložíme pod filet. Nakonec lososa posypeme sezamovým semínkem a chilli papričkou.

Pečeme při 200°C asi 10 minut.

Při podávání lze doplnit cukrovými lusky, jarní cibulkou či salátem ze skleněných nudlí.

^ Nahoru

 

Vepřová žebra na pivu
zebra

Ingredience

Marináda:

  • 300 ml světlého piva
  • 2 lžíce dijon hořčice
  • 3 lžíce medu
  • Sůl, Pepř, Tymián

Postup

Žebra osolíme, opepříme a vložíme do marinády na 24 hodin.

Pečeme v zapékací míse asi 2 hodiny zakryté alobalem. Poté vyjmeme ze zapékací mísy. Dopékáme na barvu na roštu a potíráme marinádou z výpeku, pečeme dozlatova.

Podávat můžeme s pečivem a kukuřičným klasem s bylinkovým máslem.

^ Nahoru

 

Pečený rumpsteak

 rumpsteak

Ingredience

  • 300 g hovězí roštěné
  • Sůl, Pepř

Postup

Očištěnou roštěnou osolíme a opepříme. Pečeme na roštu při 200°C asi 15 minut. Na úpravu medium by měla vnitřní teplota masa dosáhnout asi 57°C.

Stupeň úpravy  
raw-rare 52°C
medium raw 55°C
medium 57°C
medium well 65°C
well done 71°C

 

^ Nahoru

 

Cibulový chleba
chleba

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 droždí
  • 1 vejce
  • 600 ml vody
  • Lžíce soli
  • 1 cibule bílá
  • Olej

Postup

Mouku, droždí a sůl rozmícháme za sucha. Poté přidáme vejce a vodu. Vše promícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme na oleji orestovanou cibuli s čerstvými bylinkami. Můžeme použít tymián, rozmarýn, majoránku.

Lze nahradit sušenými rajčaty, olivami nebo slaninou.

Těsto můžeme nechat nakynout v lednici přes noc nebo po vykynutí ihned použít.

Pečeme v peci roztopené na 200°C 20 až 70 minut dle velikosti bochníku.

^ Nahoru

 

Zauzený losos
zauzeny-losos

Ingredience

  • 1 kg cukr krupice
  • 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
  • bacardi
  • gin
  • kopr
  • pomeranč na plátky

Postup

Filet z lososa naložíme do směsi soli a cukru. Můžeme přidat nasekaný kopr, zakápnout alkoholem nebo poklást plátky pomeranče. Uložíme marinovat do chladu.

Po 4 až 6 hodinách filet opláchneme a osušíme utěrkou.

Lososa vložíme kůží dolů na rošt a udíme asi 4 až 8 minut podle velikosti filetu. Teplota pece by měla být asi 150°C přičemž máme komínovou klapku uzavřenou na 1/2 a dvířka pece jsou zavřená.

 ^ Nahoru 

 

Mořský vlk v solné krustě
morsky-vlk

Ingredience

  • 1 ks mořský vlk
  • 4 ks vaječné bílky
  • 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
  • bylinky, citrón

Postup

Mořského vlka osušíme, zbavíme žáber, nečistíme od šupin. Do dutiny břišní vložíme bylinky, plátky citrónu a osolíme. Sůl smícháme s vyšlehanými bílky a připravenou směsí pokryjeme dno naboby, kde budeme rybu připravovat, poté vložíme rybu a směsí pokryjeme celou rybu.

Pečeme na 180 stupňů cca 20 až 25 minut. V polovině pečení rybu otočíme. Vnitřní teplotu zkontrolujeme teploměrem. Teplota ve středu ryby by měla být 70 až 80 stupňů.

Poté rybu vyndáme a odstraníme solnou krustu. Sůl můžeme dále použít např. pod pečené brambory.

  ^ Nahoru 

 

Kachní prsa s avokádovým salátem
kachní prsa

Ingredience

  • 2 ks kachní prsa
  • 2 ks zralého avokáda
  • 10 ks cherry rajče
  • 100 g kukuřice sypaná
  • sůl, pepř
  • olivový olej, limetová kůra a šťáva, čerstvý koriandr

Postup

Kachní prsa nařízneme na kůži, osolíme a opepříme.

Vložíme na rošt kůží nahoru, pečeme na 180 stupňů asi 15 minut, v polovině pečení otočíme rošt (v zadní části pece je větší žár a kůže by se spálila.) Poté necháme prsa cca 5 minut odpočinout a můžeme nakrájet.

Avokádo nařízneme, odstraníme pecku a lžící vydlabeme. Všechny suroviny nakrájíme do mísy a přidáme limetovou šťávu a kůru, sůl, pepř, olivový olej a čerstvý koriandr. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričku.

^ Nahoru

 

Vepřová panenka na rozmarýnu
vepřová panenka

Ingredience

  • 2 ks vepřová panenka
  • sůl, pepř
  • rozmarýn, olivový olej

Postup

Panenku očistíme, osolíme, opepříme, potřeme lehce olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem.

Pečeme na roštu na 200 stupňů cca 15 minut, v půlce pečení maso otočíme. Vnitřní teplota panenky 65 – 75 stupňů. Maso necháme 10 minut odpočinout a poté můžeme krájet.

Příloha může být pečené brambory v alobalu, italská foccacia nebo salát.

^ Nahoru

 

Hovězí flank steak
flank-steak

Ingredience

  • 1 kg hovězí flank
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

Očištěný hovězí flank osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.

Vložíme na rošt a pečeme na 180 až 200 stupňů cca 10 až 15 stupňů – čas upravíme podle stupně propečení.

Po upečení necháme maso 10 minut odpočinout a můžeme krájet. Podáváme s BBQ kukuřicí s bylinkovým máslem nebo grilovanou zeleninou.

^ Nahoru

 

Závin z lososa
losos-zavin

Ingredience

  • 1 ks filet losos bez kůže nebo gravlax
  • 1 ks listové těsto v plátu
  • 1 kg baby špenát
  • šalotka
  • máslo, vejce, smetana
  • česnek, sezam
  • sůl, pepř

Postup

Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.

Připravíme si plát těsta, který po obvodu potřeme rozšlehaným vejce. Na plát vložíme připravený špenát a na něj porce lososa. Vše zavineme do tvaru závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.

Pečeme na 180 stupňů dozlatova – cca 20 minut. Teploměrem zkontrolujeme vnitřní teplotu, která by měla být od 70 až 85 stupňů, podle požadovaného propečení lososa.

^ Nahoru

 

Tortila s chorizo a twister s hovězím flankem a guacamole
tortila

Ingredience

  • 10 ks tortilla (wrap)
  • 200 g chorizo
  • 200 g čedar
  • 3 ks avokádo
  • 1 ks červená cibule
  • 2 ks stroužek česneku
  • olivový olej, rajčata na kostičky, limetová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

Tortillu vložíme do pece lehce prohřát, poté naplníme chorizo, čedar a přeložíme na půl.

Lehce potřeme olivovým olejem a pečeme dozlatova. Můžeme péct při vysoké teplotě 230 stupňů cca 1 minutu.

Guacamole připravíme z dužiny avokáda, které rozmačkáme vidličkou, přidáme zbylé suroviny a dochutíme.

^ Nahoru

 

Italská foccacia
foccacia

Ingredience

  • 500 g hladká mouka
  • 4 dcl voda
  • 1/2 droždí
  • 1 lžíce mořská sůl
  • 5 cl olivový olej

Postup

V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Až bude těsto nakynuté, vypracujeme z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky.

Vzniklé placky polijeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem.

Chleby dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v peci 10-12 minut na 220-250°. Poté je necháme vychladnout.

^ Nahoru

 

Pečené mačkané brambory s česnekem
brambory

Ingredience

  • 1 kg rané brambory
  • rozmarýn, česnek, olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

Z alobalu připravíme čtverce, do kterých vložíme omyté brambory. Osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku, olivový olej a rozmarýn.

Vše zabalíme a pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Poté rozbalíme a rozmáčkneme vidličkou a podle potřeby dochutíme.

^ Nahoru

 

Pravá vepřová živáňská
zivanska

Ingredience

  • 1 kg vepřová pečeně
  • 4 ks pikantní klobása
  • 3 ks cibule bílá a červená
  • 8 ks brambor ve slupce
  • 3 ks paprika mix
  • 10 stroužků česneku
  • 200 g slanina anglická nebo špek
  • sůl, pepř, sladká paprika popř. pálivá

Postup

Očištěnou vepřovou pečeni nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka, zbytek všech surovin na stejné kousky. Česnek nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s trochou oleje. Všechny suroviny promícháme, dochutíme solí, pepřem a zaprášíme sladkou paprikou.

Z alobalu - silnějšího, používaného na gril natrháme čtverce a klademe vždy dva na sebe nebo přeložíme větší kus na půl. Směs poklademe do středu čtverce a vytvoříme měšec, který můžeme nechat lehce otevřený.

Pečeme v rozehřáté peci na 200 stupňů -asi 40 minut. Vyzkoušíme, zda jsou brambory a maso měkké. Poté můžeme rozbalit a dopéct na barvu dozlatova.

^ Nahoru

 

Nadívaný vepřový bůček se špenátem
bucek

Ingredience

  • 1 kg vepřový bůček bez kosti
  • 1/2 kg mražený listový špenát nebo baby špenát
  • šalotka, česnek, cibule
  • máslo, smetana
  • sůl, pepř

Postup

Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.

Do vepřového bůčku uděláme kapsu a naplníme špenátem. Poté si nachystáme čtverce z alobalu. Naplněný bůček pak osolíme, přidáme cibuli, česnek a zabalíme do připraveného alobalu.

Pečeme na 180 stupňů cca 1 hodinu a poté rozbalíme a cca 30 minut dopečeme na barvu.

^ Nahoru

 

České buchty s povidly
buchty

Ingredience

  • 2,5 dcl vlažné mléko
  • 2 ks vaječný žloutek
  • 30 g droždí
  • 500 g polohrubá mouka
  • 100 g máslo
  • 100 g cukr krupice
  • špetka soli

Postup

Ve vlažném a oslazeném mléku necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěný máslem a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Těsto ještě jednou promícháme a necháme opět vykynout.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a vykrájíme čtverce asi 5 cm. Do středu dáme lžičku povidel, spojíme rohy a utvoříme kuličky. Buchty klademe do máslem vymazaného pekáče.

Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

^ Nahoru

Zpět do obchodu