Zpět do obchodu

Registrace

Recepty

Pestrá nabídka receptů s video návodem, jak si jídlo připravit a jaké si na něj nachystat suroviny.

 

Pizza
pizza

Ingredience (4 pizza koláče)

  • 1 kg hladké mouky
  • 540 ml vody
  • 20 g droždí
  • 100 ml oleje

Postup

Droždí dáme do misky s trochou vody a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek a mícháme asi 1 minutu. Přidáme cukr a vodu. Vše vymícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme olej a mícháme asi 3 minuty. Těsto rozdělíme na bochánky a necháme vykynout na dvojnásobek.

Na pizzu rozprostřeme další suroviny dle vlastní chuti a fantazie. Vynikající a jednoduchou variantou je například tomatový základ, mozzarella, chorizo a čerstvé lístky bazalky.

Pizzu pečeme ve formě vysypané polentou, případně polohrubou moukou, nebo přímo v peci. Ve druhém případě je potřeba dno pece dobře vymést a posypat moukou. Doba pečení je asi 3 - 5 minut dozlatova při 300 - 330°C. Pizzu otáčíme vždy o 1/3.

^ Nahoru

 

 

Roastbeef
roastbeef

Ingredience

  • 1 kg roštěné
  • 100 g plnotučná/dijon hořčice
  • 200 ml kečupu
  • 100 ml worchesteru
  • čerstvě drcený pepř, sůl, olej

Postup

Roštěnou očistíme, osolíme, opepříme. Všechny suroviny smícháme a do marinády vložíme maso. Důkladně vmasírujeme a zakápneme olejem. K výraznější chuti můžeme použít hrubozrnnou nebo dijon hořčici. Necháme marinovat nejlépe přes noc.

Pečeme na roštu při 200°C 20 až 25 minut podle výšky masa a požadované úpravy. Teplota masa uvnitř na medium je 57°C. Maso můžeme v polovině pečení otočit. Po dopečení necháme na roštu v přední části pece odpočinout 5 minut zabalené v alobalu.

Roastbeef můžeme podávat teplý i studený v kombinaci s lehkým bramborovým salátem a nebo jen s listovým salátem a rozpečenou bagetou. Ozdobit můžete například ředkvičkovým salátem a čekankou, jako na obrázku.

^ Nahoru

 

Ryba v papilotě
ryba

Ingredience

  • Mořský vlk, Doráda nebo Pstruh
  • 10 ks cukrových lusků
  • Vanička cherry rajčátek
  • Sůl, pepř, olivový olej, citrón, tymián, máslo, petržel listová

Postup

Z pečícího papíru vystřihneme čtverec 30x30cm cm. Papír pokapeme olivovým olejem a citrónovou šťávou, přidáme tymián, sůl a pepř. Rybu nařízneme na kůži a na papíru vmasírujeme všechny ingredience. Do břišní dutiny můžeme vložit citrónovou trávu, kousky limety či citrónu. Do papíru vložíme cukrové lusky a cherry rajčata. Opět osolíme, opepříme a rybu zakápneme olivovým olejem. Poté papír přehneme a po obvodu utáhneme.

Pečeme přímo v peci bez roštu asi 20 minut při 200°C - požadovaná vnitřní teplota ryby by měla být cca 80°C. Papilota nesmí být příliš blízko ohně. Umístěte nejlépe ve středu nebo na kraji pece.

Můžeme podávat s pečenou bramborou nebo listovým salátem a čerstvým pečivem.

^ Nahoru

 

Kuřecí prsa marinovaná v jogurtu
kure-v-jogurtu

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa
  • 500 g bílého jogurtu, nejlépe Hollandia nebo jogurt řeckého typu
  • Hrst nasekané bazalky
  • 8 ks sušených rajčat
  • Citrón nebo limeta
  • Jedna chilli paprička
  • Sůl, pepř

Postup

Do kuřecích prsou uděláme kapsu a naplníme sušenými rajčaty. Jogurt smícháme s nasekanou bazalkou, solí, pepřem, chilli papričkou, citrónovou kůrou a šťávou. Prsa marinujeme přes noc, ale postačí i 3 hodiny v chladničce. Pečeme při 200°C asi 15 až 20 minut.

Můžeme podávat se salátem z baby špenátu, cherry rajčata oliv nebo lze připravit sendvič z cibaty s rukola salátem, cherry rajčaty, ředkvičkami, parmezánem a zakysanou smetanou.

^ Nahoru

 

Jablečný koláč z lineckého těsta s karamelizovanými jablky
jablecny-kolac

Ingredience

Těsto

  • 185 g hladké mouky
  • 60 g cukr moučka
  • 125 g másla (hera)
  • 1 vejce

Žmolenka

  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukr krupice
  • 25 g másla

Další

  • 1 kg oloupaných jablek
  • Vanilkový cukr
  • 150 g cukr krupice
  • Skořice, Badyán

Postup

Z lineckého těsta vyválíme plát o průměru 30 cm. Vložíme do formy na koláč o průměru 25 cm, vymazané a vyložené pečícím papírem. Těsto propíchneme vidličkou a předpečeme na 200°C asi 10 minut.

Polovinu jablek nakrájíme na plátky a vložíme na pánev se zkaramelizovaným cukrem. Přidáme vanilkový cukr, mletou skořici a badyán. Vše vaříme asi 10 minut.

Prochladlá jablka vložíme do koláče a rozprostřeme. Zbylá jablka nakrájíme na tenké plátky a poklademe do vějíře na vrstvu karamelizovaných jablek. Nakonec přidáme na povrch žmolenku a pečeme při 180°C dozlatova.

Koláč podáváme vlažný (lépe se krájí). Můžeme doplnit vanilkovou zmrzlinou.

^ Nahoru

 

Pečený filet z lososa se sezamovou krustou
losos

Ingredience

  • 200 g filet losos s kůží
  • 1 fenykl
  • 1 limeta
  • Sojová omáčka, Sezamové semínko, Chilli paprička, Olivový olej

Postup

Lososa zakápneme limetovou šťávou, sojovou omáčkou a olivovým olejem a necháme asi 10 minut marinovat.

Do zapékací mísy nakrájíme fenykl na kostky, chilli papričku a plátky limety, které vložíme pod filet. Nakonec lososa posypeme sezamovým semínkem a chilli papričkou.

Pečeme při 200°C asi 10 minut.

Při podávání lze doplnit cukrovými lusky, jarní cibulkou či salátem ze skleněných nudlí.

^ Nahoru

 

Vepřová žebra na pivu
zebra

Ingredience

Marináda:

  • 300 ml světlého piva
  • 2 lžíce dijon hořčice
  • 3 lžíce medu
  • Sůl, Pepř, Tymián

Postup

Žebra osolíme, opepříme a vložíme do marinády na 24 hodin.

Pečeme v zapékací míse asi 2 hodiny zakryté alobalem. Poté vyjmeme ze zapékací mísy. Dopékáme na barvu na roštu a potíráme marinádou z výpeku, pečeme dozlatova.

Podávat můžeme s pečivem a kukuřičným klasem s bylinkovým máslem.

^ Nahoru

 

Pečený rumpsteak

 rumpsteak

Ingredience

  • 300 g hovězí roštěné
  • Sůl, Pepř

Postup

Očištěnou roštěnou osolíme a opepříme. Pečeme na roštu při 200°C asi 15 minut. Na úpravu medium by měla vnitřní teplota masa dosáhnout asi 57°C.

Stupeň úpravy  
raw-rare 52°C
medium raw 55°C
medium 57°C
medium well 65°C
well done 71°C

 

^ Nahoru

 

Cibulový chleba
chleba

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 droždí
  • 1 vejce
  • 600 ml vody
  • Lžíce soli
  • 1 cibule bílá
  • Olej

Postup

Mouku, droždí a sůl rozmícháme za sucha. Poté přidáme vejce a vodu. Vše promícháme v hladké těsto. Nakonec přidáme na oleji orestovanou cibuli s čerstvými bylinkami. Můžeme použít tymián, rozmarýn, majoránku.

Lze nahradit sušenými rajčaty, olivami nebo slaninou.

Těsto můžeme nechat nakynout v lednici přes noc nebo po vykynutí ihned použít.

Pečeme v peci roztopené na 200°C 20 až 70 minut dle velikosti bochníku.

^ Nahoru

 

Zauzený losos
zauzeny-losos

Ingredience

  • 1 kg cukr krupice
  • 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
  • bacardi
  • gin
  • kopr
  • pomeranč na plátky

Postup

Filet z lososa naložíme do směsi soli a cukru. Můžeme přidat nasekaný kopr, zakápnout alkoholem nebo poklást plátky pomeranče. Uložíme marinovat do chladu.

Po 4 až 6 hodinách filet opláchneme a osušíme utěrkou.

Lososa vložíme kůží dolů na rošt a udíme asi 4 až 8 minut podle velikosti filetu. Teplota pece by měla být asi 150°C přičemž máme komínovou klapku uzavřenou na 1/2 a dvířka pece jsou zavřená.

 ^ Nahoru 

 

Mořský vlk v solné krustě
morsky-vlk

Ingredience

  • 1 ks mořský vlk
  • 4 ks vaječné bílky
  • 1/2 kg hrubozrnná mořská sůl
  • bylinky, citrón

Postup

Mořského vlka osušíme, zbavíme žáber, nečistíme od šupin. Do dutiny břišní vložíme bylinky, plátky citrónu a osolíme. Sůl smícháme s vyšlehanými bílky a připravenou směsí pokryjeme dno naboby, kde budeme rybu připravovat, poté vložíme rybu a směsí pokryjeme celou rybu.

Pečeme na 180 stupňů cca 20 až 25 minut. V polovině pečení rybu otočíme. Vnitřní teplotu zkontrolujeme teploměrem. Teplota ve středu ryby by měla být 70 až 80 stupňů.

Poté rybu vyndáme a odstraníme solnou krustu. Sůl můžeme dále použít např. pod pečené brambory.

  ^ Nahoru 

 

Kachní prsa s avokádovým salátem
kachní prsa

Ingredience

  • 2 ks kachní prsa
  • 2 ks zralého avokáda
  • 10 ks cherry rajče
  • 100 g kukuřice sypaná
  • sůl, pepř
  • olivový olej, limetová kůra a šťáva, čerstvý koriandr

Postup

Kachní prsa nařízneme na kůži, osolíme a opepříme.

Vložíme na rošt kůží nahoru, pečeme na 180 stupňů asi 15 minut, v polovině pečení otočíme rošt (v zadní části pece je větší žár a kůže by se spálila.) Poté necháme prsa cca 5 minut odpočinout a můžeme nakrájet.

Avokádo nařízneme, odstraníme pecku a lžící vydlabeme. Všechny suroviny nakrájíme do mísy a přidáme limetovou šťávu a kůru, sůl, pepř, olivový olej a čerstvý koriandr. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli papričku.

^ Nahoru

 

Vepřová panenka na rozmarýnu
vepřová panenka

Ingredience

  • 2 ks vepřová panenka
  • sůl, pepř
  • rozmarýn, olivový olej

Postup

Panenku očistíme, osolíme, opepříme, potřeme lehce olivovým olejem a posypeme nasekaným rozmarýnem.

Pečeme na roštu na 200 stupňů cca 15 minut, v půlce pečení maso otočíme. Vnitřní teplota panenky 65 – 75 stupňů. Maso necháme 10 minut odpočinout a poté můžeme krájet.

Příloha může být pečené brambory v alobalu, italská foccacia nebo salát.

^ Nahoru

 

Hovězí flank steak
flank-steak

Ingredience

  • 1 kg hovězí flank
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

Očištěný hovězí flank osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.

Vložíme na rošt a pečeme na 180 až 200 stupňů cca 10 až 15 stupňů – čas upravíme podle stupně propečení.

Po upečení necháme maso 10 minut odpočinout a můžeme krájet. Podáváme s BBQ kukuřicí s bylinkovým máslem nebo grilovanou zeleninou.

^ Nahoru

 

Závin z lososa
losos-zavin

Ingredience

  • 1 ks filet losos bez kůže nebo gravlax
  • 1 ks listové těsto v plátu
  • 1 kg baby špenát
  • šalotka
  • máslo, vejce, smetana
  • česnek, sezam
  • sůl, pepř

Postup

Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.

Připravíme si plát těsta, který po obvodu potřeme rozšlehaným vejce. Na plát vložíme připravený špenát a na něj porce lososa. Vše zavineme do tvaru závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.

Pečeme na 180 stupňů dozlatova – cca 20 minut. Teploměrem zkontrolujeme vnitřní teplotu, která by měla být od 70 až 85 stupňů, podle požadovaného propečení lososa.

^ Nahoru

 

Tortila s chorizo a twister s hovězím flankem a guacamole
tortila

Ingredience

  • 10 ks tortilla (wrap)
  • 200 g chorizo
  • 200 g čedar
  • 3 ks avokádo
  • 1 ks červená cibule
  • 2 ks stroužek česneku
  • olivový olej, rajčata na kostičky, limetová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

Tortillu vložíme do pece lehce prohřát, poté naplníme chorizo, čedar a přeložíme na půl.

Lehce potřeme olivovým olejem a pečeme dozlatova. Můžeme péct při vysoké teplotě 230 stupňů cca 1 minutu.

Guacamole připravíme z dužiny avokáda, které rozmačkáme vidličkou, přidáme zbylé suroviny a dochutíme.

^ Nahoru

 

Italská foccacia
foccacia

Ingredience

  • 500 g hladká mouka
  • 4 dcl voda
  • 1/2 droždí
  • 1 lžíce mořská sůl
  • 5 cl olivový olej

Postup

V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Až bude těsto nakynuté, vypracujeme z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky.

Vzniklé placky polijeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem.

Chleby dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v peci 10-12 minut na 220-250°. Poté je necháme vychladnout.

^ Nahoru

 

Pečené mačkané brambory s česnekem
brambory

Ingredience

  • 1 kg rané brambory
  • rozmarýn, česnek, olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

Z alobalu připravíme čtverce, do kterých vložíme omyté brambory. Osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku, olivový olej a rozmarýn.

Vše zabalíme a pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Poté rozbalíme a rozmáčkneme vidličkou a podle potřeby dochutíme.

^ Nahoru

 

Pravá vepřová živáňská
zivanska

Ingredience

  • 1 kg vepřová pečeně
  • 4 ks pikantní klobása
  • 3 ks cibule bílá a červená
  • 8 ks brambor ve slupce
  • 3 ks paprika mix
  • 10 stroužků česneku
  • 200 g slanina anglická nebo špek
  • sůl, pepř, sladká paprika popř. pálivá

Postup

Očištěnou vepřovou pečeni nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka, zbytek všech surovin na stejné kousky. Česnek nasekáme nadrobno nebo rozmixujeme s trochou oleje. Všechny suroviny promícháme, dochutíme solí, pepřem a zaprášíme sladkou paprikou.

Z alobalu - silnějšího, používaného na gril natrháme čtverce a klademe vždy dva na sebe nebo přeložíme větší kus na půl. Směs poklademe do středu čtverce a vytvoříme měšec, který můžeme nechat lehce otevřený.

Pečeme v rozehřáté peci na 200 stupňů -asi 40 minut. Vyzkoušíme, zda jsou brambory a maso měkké. Poté můžeme rozbalit a dopéct na barvu dozlatova.

^ Nahoru

 

Nadívaný vepřový bůček se špenátem
bucek

Ingredience

  • 1 kg vepřový bůček bez kosti
  • 1/2 kg mražený listový špenát nebo baby špenát
  • šalotka, česnek, cibule
  • máslo, smetana
  • sůl, pepř

Postup

Na másle zesklovatíme šalotku a nasekaný česnek. Přidáme baby špenát a lehce orestujeme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou a lehce provaříme. Poté špenát vložíme na cedník a necháme okapat.

Do vepřového bůčku uděláme kapsu a naplníme špenátem. Poté si nachystáme čtverce z alobalu. Naplněný bůček pak osolíme, přidáme cibuli, česnek a zabalíme do připraveného alobalu.

Pečeme na 180 stupňů cca 1 hodinu a poté rozbalíme a cca 30 minut dopečeme na barvu.

^ Nahoru

 

České buchty s povidly
buchty

Ingredience

  • 2,5 dcl vlažné mléko
  • 2 ks vaječný žloutek
  • 30 g droždí
  • 500 g polohrubá mouka
  • 100 g máslo
  • 100 g cukr krupice
  • špetka soli

Postup

Ve vlažném a oslazeném mléku necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěný máslem a žloutky. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Těsto ještě jednou promícháme a necháme opět vykynout.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a vykrájíme čtverce asi 5 cm. Do středu dáme lžičku povidel, spojíme rohy a utvoříme kuličky. Buchty klademe do máslem vymazaného pekáče.

Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

^ Nahoru

Zpět do obchodu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení